PROLJETNE TEME

Odlično vrijeme je pred nama. Treba ga iskoristiti na najbolji način. Pitate se - kako? 
E to ćete sigurno naći u ovom odjeljku. Uljepšajte sebi dan laganim proljećnom temama...
34.jpg

8 RAZLOGA ZAŠTO UŽIVATI U PROLJEĆU

Proljeće donosi optimizam, buđenje prirode, lakšu odjeću, više sunca… Postoji mnogo toga što možete voljeti kod proljeća, a ovo su samo neke stvari.

-1- Toplije vrijeme –
Osjećaj sunca na licu, mogućnost da izlazite više iz stana, vedrije raspoloženje, više energije…

-2- Nova sezona –
Jeste li znali da je nova godina počinjala 25. marta? Dosta ljudi još uvijek o proljeću razmišlja kao početku godine, a ne siječnju. U proljeće počinje prirodni novi ciklus.

-3- Cvijeće –
Cvijeće zaista dodaje ljepotu svakom interijeru i eksterijeru, a u proljeće sve cvjeta oko vas.

-4- Svjetlije boje –
S prvim znacima proljeća možete skinuti svoju tamnu odjeću i uživati u svijetlim bojama garderobe.

-5- Duži dani –
Kako proljeće bude odmicalo dani će biti sve duži, a noći kraće.

-6- Buđenje prirode – 
 Možda niste sentimentalni, ali buđenje prirode ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.

-7- Uživanje pod vedrim nebom – 
 Nekim ljudima su zatvoreni prostori poput tamnice. Vani postaje sve toplije, a vi se možete šetati i zabavljati bez opterećivanja teškom odjećom.

-8- Optimizam – 
 Proljeće jednostavno čini ljude optimističnijima, entuzijastičnijima, imaju više energije i aktivniji su.

147.jpg

PROLJETNO CVIJEĆE

Sadnjom proljećnjeg cvijeća u svom domu imaćete priliku da uživate u proljećnom cvijeću za vrijeme hladnih i tamnih zimskih dana koji su još uvijek pred nama. Već za šest sedmica imajte prozorske daske prepune zumbula, narcisa, tulipana…

Prije nego što počnete sa sadnjom, pripremite lukovice proljećnjeg cvijeća. Lukovice moraju biti bez mrlja, debele i čvrste. Odbacite one koje su buđave, mekane i ispuhale. Lukovice proljećnog cvijeća možete posaditi u saksije ili teglice ispunjene sa zemljom za cvijeće ili pijeskom. Dobro je koristiti ljuske od jajeta! Ljuske od jajeta možete u jednom momentu u kompletu sa procvjetalim proljećnim cvijećem posaditi u svoj vrt.

Postupak je jednostavan, uklonite vrh jajeta, ispraznite ga (od jaja naprvite ukusnu kajganu) i isperite vrućom vodom.

Na dno svakog jajeta dodajte mali sloj šljunka.

U jaje stavite lukovicu, svako jaje po jedna lukovica. Potom oko jajeta naspite podlogu za cvijeće i na kraju na vrh stavite mahovinu koja ima zadatak da zadržava vlagu. Zalijte jaje i stavite na sunčano mjesto, prozorsku dasku.

Zalijevajte tek kada se zemlja skroz osuši, najbolje jednom sedmično. Već za šest sedmica mogli bi vidjeti prve cvjetove.

148.jpg

CITATI O PROLJEĆU

''Proleće donosi sećanje na nečiju nevinost,Leto dolazi i donosi nam veselje,Jesen dolazi i donosi nam poštovanje,Zima dolazi i donosi nam istrajnost.''- Joko Ono

Kada dođe proleće, čak i lažno proleće nema nikakvih problema, osim gde biti najsrećniji.- Ernest Hemingvej

''Da li dolazi proleće?'' pitala ga je.''Šta je bilo?'' uzvratio je.''Zar ne vidiš da to sunce sija na kiši i kiša pada na suncu.''- Frances Hodgson Burnett, The Secret Garden

''Da nismo imali zime, proleće ne bi tako prijalo. Ako nismo ponekad imali gorak ukus i nedaća,prosperitet nam ne bi dobrodošao!''- Anne Bradstreet, The Works of Anne Bradstreet

''Proleće pokazuje šta Bog može uraditi sa jednoličnim i prljavim svetom.''-Virgil Kraft

''April položi duh mladosti u svemu. (Sonnet XVIII)”- William Shakespeare

''Sve smo bliže proleću. I ne toliko mi njemu koliko ono nama. Da proleće ne dolazi samo, nikad mi ne bismo stigli do njega.''- Duško Radović

Ništa živ čovek ne može izgubiti što mu jedno proleće ne bi moglo povratiti, niti može čovek biti trajno nesrećan dok Bog daje da se duša leči zaboravom i zemlja obnavlja prolećem.- Ivo Andrić

149.jpg

KAKO POBIJEDITI PROLJETNI UMOR?

S prvim proljetnim danima obično osjećamo karakterističan umor, koji nas ponekad obori s nogu i odvuče u krevet, a najčešće ima veze s cirkulacijom, tvrde naučnici. Tijelo nam je još uspavano, s viškom kilograma i masnoća, koje smo nataložili preko zime, zato je važno da ubrzamo metabolizam i cirkulaciju, savjetuju stručnjaci. Evo nekoliko načina, koji će vam pomoći da prebrodite prve proljetne dane.

1. Jutarnje tuširanje je dobra navika, trebalo bi da je usvojite, ako već niste. Najbolje je da se osvježite poslije vježbanja, a prije doručka. Tuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom, jer to krvne sudove čini jačim i stimuliše strujanje krvi. 

 2. Jak i ne previše slan doručak daće vam dovoljno energije na početku dana. So podiže krvni pritisak i energiju, ali ako imate hipertenziju, unos soli svedite na minimalnu količinu. 

 3. Budući da je krvni pritisak najniži u prvom satu poslije jela, izbjegavajte obilne obroke, neka budu manji i češći. Na taj način izbjeći ćete umor i pospanost poslije jela. Naravno, izbjegavajte alkohol jer loše djeluje na nervni sistem i skuplja krvne sudove.

Powered by WebExpress